Populaţia

Populația comunei a evoluat de la aproximativ 1400 locuitori câţi erau menţionaţi ,,Dicţionarul geografic, statistic, economic şi istoric al judeţului Buzău” de către Basil Iorgulescu, la 1976 locuitori, conform recensământului din anul 2011.

Această evoluţie demografică nu a fost uniformă, după cum arată statisticile, dar există discrepanţe între diferitele surse oficiale. Pentru că în anumite perioade din comuna Mihăileşti a făcut parte şi satul Florica o analiză demografică ar fi mai greu de interpretat. Datele statistice nu au putut lua însă în considerare nici numărul mare de locuitori care au părăsit comuna în ultimii ani, plecând la lucru în alte ţări sau alte localităţi din România, datorită faptului că majoritatea celor plecaţi nu declară acest lucru.

Mihăileşti se confruntă ca multe din localităţile din ţară cu migrarea populaţiei spre alte ţări în căutarea unui loc de muncă. Fenomenul este tot mai accentuat în ultimii ani încadrându-se în aspectul cu amploare semnificativă pentru România. Mulţi locuitori sunt plecaţi în ţări ca Spania, Italia, Grecia, majoritatea lor optând pentru angajări temporare, incidenţa migrării fiind tot mai mare în rândul bărbaţilor, dar şi femeile îşi găsesc de lucru prestând activităţi de menaj sau bone în casele străinilor. Migrarea are implicaţii majore economice, deoarece crează fluxuri în economia rurală şi sociale deoarece are impact asupra echilibrului în familie, asupra dezvoltării şi menţinerii sănătăţii copiilor, aceştia rămânând în grija unui singur părinte sau a bunicilor, dacă nu cumva sunt nevoiţi să-şi poarte singuri de grijă.

Din datele înregistrate la Direcţia Judeţeană de Statistică a judeţului Buzău populaţia stabilă din comună la sfarşitul anului 2011 numără 1.976 de locuitori din care 995 sunt femei. Se observă o repartiţie aproape egală a populaţiei pe sexe.

Text preluat din Strategia de dezvoltare locala 2014-2020 – Comuna Mihailesti

Comments are closed.